Bölümün kuruluşu 1933 yılına kadar uzanmaktadır. Kendi alanında Türkiye’nin ilk kuruluşudur. Eğitim ve araştırma çalışmalarını, 19 Eylül 2016 tarihine kadar Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dışkapı Yerleşkesi’ndeki 3 farklı binasında sürdürmüştür. Şu anda A.Ü. Gölbaşı yerleşkesinde yeni binasında ve pilot işletme binasında faaliyetlerine devam etmektedir.

Gıda Mühendisliği lisans programında öğretim süresi 8 yarıyıldır. Bu sürede öğrenciler 152 kredi ders almakta ve 30 gün staj yapmaktadır.

Eğitim programı; matematik, fizik, kimya gibi temel bilim dersleri ile başlamakta; termodinamik, akışkanlar mekaniği, kütle ve enerji denklikleri, reaksiyon kinetiği, temel işlemler gibi temel mühendislik dersleri ile devam etmekte; gıda kimyası, gıda mikrobiyolojisi, gıda analizleri, gıda kalite kontrol gibi gıda bilimi ile tahıl teknolojisi, meyve ve sebze teknolojisi, et teknolojisi, yağ teknolojisi, süt teknolojisi gibi gıda teknolojisi dersleri ile tamamlanmaktadır. Çok sayıda sosyal seçmeli ders de programda yer almaktadır.

Gölbaşı yerleşkesi yeni bina (fotolar Ş. Tağı)

Kuzeybatıdan görünüm

Kuzeybatıdan görünüm

Güneydoğu yönünden görünüm

Güneydoğu yönünden görünüm

Ön cephe bina girişi

Ön cephe bina girişi

Laboratuar

Araştırma Laboratuvarı

yeni_bölüm_07

Doğu koridoru

 

 

 

 

 

Lisans sonrası gıda mühendisliği yüksek lisans ve doktora programları uygulanmaktadır. Lisansüstü öğrencilerin önemli bir bölümünü diğer üniversiteler adına gelen araştırma görevlileri oluşturmaktadır.

Bölümde; TÜBİTAK, DPT, AB, üniversite ve endüstri tarafından desteklenen  araştırma projeleri yürütülmekte ve bu araştırmalardan çeşitli yayınlar (kitap, makale ) üretilmektedir.
Araştırmalar; gıdaların kimyasal bileşimi, gıda mikrobiyolojisi, gıda güvenliği, gıdaların raf ömrü, proses iyileştirme ve ürün geliştirme gibi konularda yoğunlaşmaktadır.

Bölümde 18 öğretim üyesi ve 16 araştırma görevlisi olmak üzere 34 akademik personel bulunmaktadır. Yılda verilen mezun sayısı ortalama olarak lisans düzeyinde 80, lisansüstü düzeyde ise 20 dolayındadır.

Bölüm mezunları, daha çok gıda fabrikalarında, gıda işletmelerinde, gıda laboratuvarlarında, ilgili kamu kuruluşlarında ve gözetim firmalarında mühendis olarak görev almaktadır. Ayrıca, proje danışmanlık gibi konularda kendi işini kuran mezunlar yanında, küçük/orta işletmelerde sorumlu yöneticilik hizmeti verenler de bulunmaktadır.

———————————————————————————————————————————————————————————————–

Dışkapı yerleşkesindeki önceki binalarımız (fotoğraflar, Ş. Tağı arşivi)

1 nolu bina (bölüm başkanlığı)

1 nolu bina (bölüm başkanlığı)

1 nolu bina

1 nolu bina

2 nolu bina

2 nolu bina

2 nolu bina giriş

2 nolu bina giriş

3 nolu bina

3 nolu bina

3 nolu bina

3 nolu bina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ana-bina01-960x350

bolum-bahar01-960x350 bolum_panoroma_sayfa-960x350 bolum_kis_002-960x350 bolum_kis_001-960x350 bolum_bina_sonbahar01-960x350