ZİRAAT SANATLARI’NDAN GIDA MÜHENDİSLİĞİ’NE
DEĞİŞİM ÖYKÜSÜ

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin 10. yılında (1933) kurulan Yüksek Ziraat Enstitüsü (YZE) 4 fakülteden oluşuyordu. Bunlardan birisi Ziraat Sanatları Fakültesi (ZSF) adını taşıyordu. ZİRAAT SANATLARI, gıda teknolojisinin o zamanki gelişme düzeyini yansıtıyordu. Nitekim, Türkiye’de gıda alanındaki ilk bilimsel araştırmalar bu kuruluşta başlamıştı.

 

 

Ziraat Sanatları Fakültesinde görev alan ve yurtdışında (Almanya) 1928 yılında doktorasını tamamlayan Sait Tahsin Tekeli bölümün ilk hocalarındandır. Türkiye’de gıda alanında ilk bilimsel araştırmalar bu kuruluşta başlamıştır.

YZE, Ankara Üniversitesinin 1946 yılında kuruluşunu takiben, 1948 yılında Ziraat Fakültesi adı ile Ankara Üniversitesi’ne bağlandı. ZSF de ZİRAAT TEKNOLOJİSİ bölümüne dönüştü. Yeni bölümde; Ziraat Sanatları, ihtimar sanatları, süt mamulleri, mezbaha mahsulleri gibi kürsüler oluşturuldu. Türkiye’de ilk gıda lisans programı, 1954 yılında ZİRAAT TEKNOLOJİSİ adı ile bu bölümde başladı.

Image02

Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün Fermantasyon Dersi sınavı esnasında ziyareti, Prof. Dr. Arif Akman ile, Haziran 1949 yılı

Ziraat Teknolojisi Bölümü (şimdiki Gıda Mühendisliği), Akademisyenleri ve son sınıf öğrencileri ile (ortada Prof. Dr. Sait T. Tekeli). Yıl 1967, Ziraat Fakültesi Dışkapı Kampüsü eski binamızın girişi. 

Bölüm; 1972 yılında GIDA VE FERMANTASYON TEKNOLOJİSİ, 1982’de TARIM ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ, 1989’daGIDA BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ adını aldı.

13 Haziran 1991’de yeni bir değişim süreci başladı ve bölüm, Üniversitelerarası Kurul’un 24 Mayıs 1993 ve YÖK’ün 13 Mayıs 1994 tarihli kararları ile GIDA MÜHENDİSLİĞİ bölümüne dönüştü. Mezunlarına “gıda mühendisi” unvanı verilmeye başlandı.

YÖK’ün 26 Eylül 2003 tarihli kararı ile Ziraat Fakültesi’nden ayrılan bölüm Mühendislik Fakültesi’ne bağlandı.
Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü ayrıca, Ege, Çukurova, Ondokuz Mayıs, Uludağ gibi diğer üniversitelerdeki gıda mühendisliği bölümlerinin kuruluşuna öncülük etmiştir.

Bölümün ve Ziraat Fakültesinin geçmişini yansıtan çeşitli araç ve gereç, bilgi ve belgeleri  Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Müzesi‘nde görebilirsiniz. Müze, P. tesi, Çarşamba ve Cuma günleri açıktır.

 

Derleyen : Dr. Şeref Tağı

 

KAYNAK:

Akman, A.  1990. Yüksek Ziraat Enstitüsünün Öyküsü. 

Anonymous. 1934. T.C. Yüksek Ziraat Enstitüsü. Köyhocası matbaası. Ankara,15 s.

Anonymous. 1973. Cumhuriyetin 50. Yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Ankara Üniversitesi Basımevi, 242 s.

Anonymous. 1992. Ziraat Sanatlarından Gıda Mühendisliğine (rapor). A.Ü. Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü. Ankara, 59 s.

Ekşi, A. 1993. Bilim ve Uygulama açısından Gıda Teknolojisi ve Gıda Mühendisliği. (rapor). A.Ü. Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü. Ankara, 53 s.

 

 

BÖLÜMÜ BUGÜNE TAŞIYANLAR

ayrılanlar02

Bölümün kuruluşunda, gelişmesinde ve günümüze taşınmasında çok sayıda seçkin bilim insanının emeği vardır.

Görmek için tıklayınız >>>>

Aramızdan ayrılanların ve emekli olanların katkısını asla unutmuyoruz.